The cupids.

Saturday, August 4, 2012

Cerpen 11 | Nota Nota Kecil.

Adam
Hei. Nama aku Adam. Sebutan, ADAM, bukan EDEM. Aku tak suka cakap bahasa Inggeris. Sebab mereka penjajah. Aku benci penjajah. Terima kasih cikgu Rozita, sebab ajar aku Sejarah dengan baik. Harini aku dengar lagu Selena Gomez berkumandang sebelum Row Call. Aku pun tak faham sistem pendidikan sekolah ni. Dalam banyak-banyak lagu kenapalah harini pilih lagu yang banyak mencarut "pig pig pig pig pig pig". Haram bhai. Semasa Row Call aku terberdiri sebelah awek kelas pertama. Bau die perghhhh stim. Aku hanya mampu memandang je rambut dia yang panjang diikat dua macam bodoh tapi comel.

Delaila
I was eating my breakfast my mami made me at the canteen when the Selena's song was on aired. I was like, O-Me-GA 2 plus 3 equals HIGH 5 with my bitches. We went to the canteen front and rowed up because duh its a Row Call after all. So we pretty girls stood in front like a bosses and I was so sadly sat beside a jerk named Edem. He is so perah santan and we're like get a grip dude. You're so confused whether your hair should be EEEMO or EWWW MOP lantai.

Zahid
Bila loceng berbunyi untuk rehat, Adam sergah aku, tarik aku masuk toilet then dia ugut aku suruh bagitau dia apa yang aku tau pasal Delaila. Aku bagitau semua yang aku tahu pasal dia. Punyalah dia exsited, dia tulis nota kecil kat aku, then dia suruh aku pass kat Delaila. Bangang punya laki, baru Form 3 dah nak bercinta. Aku rileks je. (Mungkin jugak sebab aku tak berapa nak comel)

Adam
Penat aku tanya satu sekolah, rupa-rupanya Zahid tu sepupu Delaila. Syukron, akhirnya dapat jugak aku mengutus surat cinta kepada awek bernama Dilaila. Aku telah mengarang ayat yang paling berbunga-bunga dan ikhlas dari hati aku yang tulus suci. Sedang aku dilamun cinta, lagu "Pig-Pig" tadi terngiang-ngiang dalam lubang telinga aku. Adakah ini fenomena? Yes perkataan English pertama untuk hari ini. Belajar waktu Sains tadi. Gua memang pro!

Delaila
After break time we headed to our class and it was time to apply lotion on our skin with the girls. It will be English class and we all feeling fab, not Ajax Fabuloso. Lame. Suddenly my cousin Zahid throw a lump of paper onto my face! I said what? He said read. I said not gonna touch any trash. He said I have an admiror, O-Me-Ga 2 plus 3 equals HIGH 5! But I only did that with my own hands like a clap, because our Sir is already in front of the class, clearly I couldn't do it with the bitches. So I unlumped the trash and it was a half A4 paper message of love. In Bahasa. From the jerk Edem who spelled my name DILAILA. Zahid kept looking at me now and then and asked me to reply. I said I do NOT want to reply to a jerk but he said please so I did. Just, for a cousin I am very care about. So I wrote really nicely and lumped it and throw it back to him.

Adam
Aku sangat bahagia hari ini, rasa bagaikan di awan, walaupun hakikatnya aku hanya berada di atas bas menuju ke rumah. Aku memandang ke arah awan-awan, ke arah padang bola sekolah anak yatim, melihat anak siapa tah tetiba kencing kat pokok kelapa. Aku jerit "Wei bodo ko toceng aa?" Budak tu terkejut beruk! Dia lari, aku pun jerit lagi "Bapak hang tak ajaq mencaghot kat hang ka?" Mungkin kekuatan ini datang dari kata-kata manis Dilaila. Dia telah memberi nafas baru dalam hidupku. Tapi, benarkah dia maksudkan ini? Dia kelas bijak, cantik, takkan dia pandang mat rempit macam gua. Mungkin jugak aku cool macam Justin Bieber. Dan dia boleh nyanyikan lagu "Kick on Pig-Pig-Pig-Pig" kepada aku.

Satu minggu kemdian:

Zahid
Aku tak fahamlah Lela, dia selalu bajet pretty, tapi kenapa dia nak layan si Adam tu. Bukannya hensem mana. Harap style je pun. Sejak dia nak reply surat dia, aku terpaksa pulak jadi orang tengah. Menyesal pulak paksa dia reply. Setiap hari aku kena pass nota kecik tu dari Delaila, ke Adam, Delaila, ke Adam. Aduh kenapalah kena reply. Tapi tak kisahlah sangat. Aku cuma takut je.

Adam
Aku jumpa Zahid tadi, aku bagi dia seutas rantai emas dan cokelat Mars untuk dihadiahkan kepada Dilaila. Mana aku dapat, aku tak ingat. Tak kisahlah, asalkan we are both happy right Dilaila? Thank you I learn a lot English with you sayang. And yes you make me hard. Itulah apa yang aku tulis. Siapa suruh nakal sangat.

Delaila
Edem gave me Mars and a gold bracelet. Thanks, but after all those candies, now upgraded into chocolate and gold. I don't want the Mars because I might be fat (true story) and I don't wear gold, for now (that means, maybe later), so I asked Zahid to keep it for me. He tries so hard to win me. It's getting annoying actually. During break time Zahid talked to me heart to heart about love. I felt like Zahid is my dopelganger (a clone in the novel we're gonna learn this year). He asked me what does it feel like to be loved. I said I love him like a brother. He said he is happy and he is sorry if he makes mistakes. I said we learn from mistakes. And we hugs.

Zahid 
Aku jumpa Lela tadi. Aku tak tahulah aku rasa sedih, takut, atau bersalah. Mungkin jugak aku dambakan kasih sayang seseorang. Aku keliru. Sekejap aku cemburu, sekejap aku excited. Mungkin jugak ini adalah gemuruh. Darah berderau lagi ke seluruh urat tangan aku. Jantung aku berdegup kencang. Aku.. Aku terpaksa makan Mars yang Lela telah berikan kepada aku. Dan aku mula melilit rantai emas ini ke leher aku.

Adam 
Aku betei-betei harap Dilaila suka aku punya cokelat dan rantai. Setelah seminggu mengutus nota-nota kecil (romantis sangat bunyi dia), harini bercadang untuk berdepan dengannya buat kali pertama. Dan kalau boleh nak ajak dia dating naik moto EX5 gua. Aku menyusun langkah macho aku, dengan rambut aku jatuh menutup dahi ala-ala Justin Bieber, ke arah buah hati aku. Aku terjumpa dia di kooperasi sekolah. Hanya dia dan bestfriend dia (aku tak kenal dan tak ingin nak kenal la wei) dan belen si penjual barangan ko-op.

Delaila 
Edem came to me after school but, IN SCHOOL, at the girl's shop, so not cool? He asked me to go out with him using his motorcycle? NEVER? Like what a duche. He asked me why am I like a bitch? I said HELLO, I am a bitch; and dude, you spelled my name wrong. It's D-E-L-A-I-L-A not D-I-L-A-I-L-A and I told him dont disturb me, I dont like you, you're not my type - all these in the FIRST LETTER! Then he asked "WHEN? WHICH ONE? And what about the 19 notes I got?" In Bahasa. I asked what notes? And then he ran away screaming "Pig". In Bahasa again. Like Angry Bird. JERK.

8 comments:

Naim H. said...

Your blog keeps on getting more and more interesting for me to read :D Tulisla lagi (cerita yang I boleh paham) haha!

the writer said...

fast forward!!! haha

Fruithart said...

Naim: Haha, is that a sarcasm? And u tak faham cerita ni ek? Okay takpe nnti i tules cerita senang faham. Yang I pon senang baca. Hahaha.

Aj: Ni betul tak faham. -_-

spankuning said...

SUMPAH I RASA YOU PERNAH BUAT BENDA NI. HAHA

Naim H. said...

I love this one! I have my own interpretation, but yeah I think it fits. the previous ones ada yg I x paham. But keep writing, I'll read. And coincidently, this way of writing is similar to the book I'm currently reading, Hand Me Down World. You're creative, that's for sure :)

Hunkiecrush said...

Po: Astaghfirullah hala'zim. Mana ada.

Naim: Waaaa thank you. Such a compliment, made my day. :)
(though Im still wondering what is your interpretation and WHAT DEVICE did you use to read this blog)

Naim H. said...

Delaila has no idea at all that SOMEBODY ELSE is replying Adam's letter to him. Hahahaha!

Matters so much who your readers are huh? :) Am using HTC, sometimes Opera sometimes the built in browser.

Hunkiecrush said...

Haha just askin' lah! <3